Találd meg a tökéletes domaint számodra!

Domain név ellenőrzés és megrendelés

Mi az a domain?

A domain név vagy tartománynév egy megnevezés, amely az internet egy adott tartományát írja le. Lényegében egy cím, amely alapján megtalálhatsz egy adott webhelyet.

Egy domain alapvetően két tagból áll: az egyik a domain végződés (TLD vagy gTLD), ilyen a .com, a .org vagy éppen a .hu. Maga a név a második szintű tartomány, ez az, amit szabadon választhatsz (annak függvényében, hogy melyik foglalt már, mely neveket védik szerzői jogok és így tovább).

Mire jó?

A domain azonosítja a webhelyet az interneten. Minden, a netre csatlakozó számítógépnek, webszervernek saját IP-címe van, ezek a számsorok ugyanakkor nehezen megjegyezhetőek. Erre való a domain: egyszerűbbé teszi a böngészést. Ha nem használnánk domain neveket, olyan helyzet állna elő, mintha minden embert csak a személyi száma alapján azonosíthatnánk.

Ki regisztrálhat domaint?

Alapvetően bárki – akár te is, most azonnal, és ha minden jól megy, néhány óra múlva már használhatod is.

Milyen végződést választhatok?

Először is lássuk, milyen végződések léteznek. A legfelsőbb szintű domainek, a TLD-k (top-level domain) jelölik lényegében az összes végződést. Ezek alá tartoznak:
  • a legnépszerűbb végződések a generikus legfelsőbb szintű tartománynevek, gTLD-k. Az olyan végződések adják e csoport magját, mint a .com, a .org, a .net. Ezek nemzetközi domainek, nem kötöttek országhoz, bár általában megvan a maguk rendeltetése: a .com eredetileg a kifejezetten üzleti célra létrehozott webhelyet tartománya, a .net a hálózatoké, a .org a szervezeteké.
  • Az elmúlt években több mint ezer új gTLD indult útjára a piacon, ezeket általában külön szokták említeni („új gTLD-k” néven). Ide tartoznak az olyan általánosabb domainek, mint a .fitness, a .meme, vagy a .social.
  • Külön csoportot képeznek a nemzeti domainek (ccTLD-k), amelyeket általában az egyes országok nevéből képeznek, mint a .hu, a .fr, vagy éppen a .tv, amivel Tuvalu kicsiny szigete bankot robbantott az elmúlt két évtizedben.
  • Ezeken felül léteznek még olyan domain végződések is, amelyek használatát ügynökségek vagy szervezetek szigorúan korlátozzák. Ezeket magánemberek nem regisztrálhatják csak úgy, ám ez nem is jelent problémát: ezeket iparági közösségek és hasonló szervezetek számára tartják fenn.

Mit kell tenned a regisztrációhoz?

Semmi mást, mint hogy ellenőrzöd, elérhető-e a domain, amelyet kigondoltál, és kitöltöd az oldalon található űrlapon. A többi már a mi dolgunk.

Ahol eddig találkozhattál velünk…