A 11 leggyakoribb WordPress kérdés

Írta: NetMasters

2016.05.26.

Mikor még semmit nem tudtam a weboldalkészítésről volt egy elképzelésem a honlapok létrehozásáról. Programozók írják a kódokat és még így is nagyon csúnya weboldalakat csinálnak általában.

Közben azért gondolkodtam, hogy mégis láttam jó weboldalakat, de ehhez biztos egy nagyon jó designer kellett, akinek az elképzeléseit egy programozó weboldallá formálta. Ezt én nagyon drágának képzeltem el, mert megfoghatatlan volt az egész.

Ezek után csatlakoztam egy kurzushoz, ahol megtanítottak online vállalkozásokat építeni és itt találkoztam a WordPress-szel. Ugye nekem is kellett egy weboldal és mindenki ezen a rendszeren csinálta a sajátját.

Szinte hihetetlen volt, hogy így is lehet weboldalakat készíteni, ráadásul nem is csúnyákat, hanem szépeket, jól használhatóakat úgy hogy én is meg tudjam csinálni, ráadásul nagyon olcsón is akár.

Volt egy csomó kérdésem, amikre kerestem a válaszokat a neten.

Úgy érzem mások is se tudnak mindent mikor elkezdik, ezért összegyűjtöttem a leggyakoribb kérdéseket a WordPress-szel kapcsolatban, amelyekre válaszolok is.

1. Mi a WordPress?

Kezdjük az alapokkal. A WordPress egy tartalomkezelő rendszer (CMS), amivel bárki létrehozhat saját weboldalt vagy blogot.

2. Kell tudni programozni?

Nem.

A legnagyobb előnye, hogy egy átlagos ember is meg tudja tanulni a használatát. Főleg fogd és vidd módszert kell alkalmazni és szövegszerkesztőt kell használni a tartalmak létrehozásához.

3. Hogy telepítsem fel a WordPress-t?

A minden szolgáltatónál működő telepítést ebben a bejegyzésben lépésről-lépésre megmutatom. Így tudod feltelepíteni a Netmastersnél is a WordPress-t a saját oldaladra.

Tényleg 10-15 perc alatt bárki feltudja telepíteni a saját tárhelyére.

4. Hogy tudok belépni a kezelőfelületre?

Kezdésnél a weboldalad linkjének végére kell írni a /wp-admin/ részt pl. http://blog.netmasters.hu/wp-admin/

Pro Tipp: Érdemes ezt minél hamarabb megváltoztatni pl. /belepes/-re hogy a robotoknak, amik fel akarják törni az oldalad nehezebb dolguk legyen.

5. Mennyibe kerül egy saját WordPress honlap?

Ha úgy döntesz, hogy saját magadnak szeretnéd elkészíteni a honlapod érdekelhet ez mennyibe fog kerülni. Ebben a bejegyzésben részekre bontom egy saját weboldal árát.

Átlagosan elkezdeni egy ilyen weboldalt, szükséged lesz egy tárhelyre, domainre és egy prémium sablonra. Ez a legjobb és leghatékonyabb módja elkezdeni. Ha ingyenes sablont választasz sose fogsz tudni elkészíteni kezdőként egy minden szempontból megfelelő oldalt.

6. Melyik WordPress sablont válasszam?

Mindenkinek mások a céljai a weboldalukkal így erre nem lehet általánosan válaszolni. Mindenképp fizetős sablont ajánlok, mert csak ezzel tudod kihasználni a WordPress előnyeit. Ezeken belül is ismertebb sablont válassz, mert azt tuti fejlesztik a jövőben is és az ügyfélszolgálatuk is sokkal jobb.

Már korábban összeszedtem a szerintem legjobban használható prémium sablonokat.

7. Lassan tölt be a weboldalam. Fel tudnám gyorsítani valahogy?

A weboldalak gyorsasága több dologtól függ és napokon keresztül próbálhatod optimalizálni. Én azt ajánlom, hogy a következőkre figyelj:

Képek: A legtöbben óriási képeket raknak az oldalra és nem tömörítik össze. A minőség romlása nélkül is csomót lehet tömöríteni egy képen. Erre WordPress-en kívül is vannak eszközök és bővítmények is vannak, mint az Imagify.io.

Caching bővítmény: A gyorsírótárad ki tudod használni, hogy ha valaki többször jön a weboldaladra, ne kelljen újra az egésznek betöltenie. Erre a W3 Total Cache-t ajánlom.

Tárhely: A tárhelyed minősége is fontos. Ne bízd a weboldalad megbízhatatlan tárhelyekre!

Bővítmények száma: Ne legyen 15 bővítménynél többet semmiképp se, mert nagyon lelassíthatják a weboldalad. Nagyon fontos jól megválasztanod a bővítményeid.

8. Hogy adjak hozzá kapcsolati űrlapot a WordPress-hez?

A legtöbbet használt ilyen bővítmény a Contact Form 7. Ez is jó tud lenni, de ha erősebb bővítményt használnál, akkor a Gravity Forms-t ajánlom neked.

9. Hogy ágyazzak be videót a bejegyzéseimhez?

Ez függ a sablonodtól is, de szerencsére a videós szolgáltatókat (Youtube, Vimeo, stb.) már úgy kötötték össze a WP-vel, hogy elég csak az URL-t bemásolni.

10. Hogy iratkoztassak fel embereket az email listámra?

Erre minden esetben egy külön szolgáltatót kell használni, mint a MailChimp, GetResponse vagy Active Campaign.

Nagyon ajánlom még akkor is ha csak személyes blogod van, hogy kezd el feliratkoztatni az embereket. Nem tudhatod később mire tudod az email-eket használni.

11. Hogy tanuljam meg a WordPress használatát?

Ha ingyenesen akarod megtanulni, akkor a Google a te barátod. Ezzel a legnagyobb probléma az, hogy tökéletes, ha van egy konkrét problémád, de nagyon sokszor nem tudod, hogy mit nem tudsz. Alapbeállítások, legjobb bővítmények, weboldal megtervezése és még csomó olyan lépés van, amire nem is tudod hogy szükséged van.

Ezért hoztam létre a WPKurzus-t, ami egy olyan tanfolyam, ahol végigvezetlek egy weboldal készítésén. Én sem tudok kódolni, de nagyon jó kis oldalakat tudok összerakni. Ráadásul profi, rutinos programozó segített, hogy a technikai része is tökéletesen működjön.

Olvasd el ezeket is:

Kommenteld meg jól:

0 hozzászólás

Egy hozzászólás elküldése

Az e-mail címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük

Ez az oldal az Akismet szolgáltatást használja a spam csökkentésére. Ismerje meg a hozzászólás adatainak feldolgozását .