Amikor jó a kibertámadás: így támadja az USA az IS-t

Írta: NetMasters

2016.04.25.

Nem győzzük elégszer hangsúlyozni a kibervédelem fontosságát, de bizony akad olyan pillanat, amikor mi is tudunk örülni egy kis hekkelésnek.

Mint kiderült, az Egyesült Államok egyik katonai szervezete kiberháborút indított az Iszlám ellen, de ez persze nem aratott osztatlan sikert a bátrak hazájában sem.

Amikor az egyik oldal örül…

A hat évvel ezelőtt életre hívott Kiberparancsnokság (angolul Cyber Command) átfogó támadást intézett az Iszlám Állam (IS) ellen, hogy ott kapják oldalba a terroristák, ahol azok amúgy rendkívül aktívak. A neten…

A Cyber Command egyik legfontosabb feladata mindig is az volt, hogy visszaszorítsa az IS digitális tevékenységét, amely elég szerteágazó volt. A terroristák ugyanis megpróbálták kihasználni a világháló által kínált előnyöket a propaganda, a toborzás vagy a hekkertámadások terén.

A Cyber Command igyekezett titokban végezni a tevékenységét, hogy ne juttassa helyzeti előnyhöz a terroristákat, és a mostani támadásról sem tudtunk meg először a kelleténél többet.

Ashton B. Carter védelmi miniszter csupán annyit árult el, hogy ilyen jellegű kibertámadást még sosem csináltak, és hogy annak végrehajtásáról egy újonnan létrehozott egység, a Special Operations gondoskodik.

… akkor egy másik oldal szomorkodik

Persze a kiberháborúnak az IS mellett az amerikai hírszerzés sem örült feltétlenül, hiszen a nemzetbiztonság (NSA) szerint ez azt jelentheti, hogy idővel elveszítik az információforrásokat.

A titkolózás ellenére a Times persze megtudott pár dolgot a támadásról: a hivatalos forrásokra épülő beszámoló szerint a Special Operations tagjai behatoltak a terroristák hálózataiba, ahol tanulmányozni tudták, hogyan viselkednek a parancsnokok online.

A következő fázis a dezinformáció volt, valamint beavatkoztak a pénzmozgásokba is, hogy elvágják az IS utánpótlását. Mindezt elég szép sikerrel.

A Times szerint a Cyber Command kibervédelmi szervezetnél több százmillió dollárt költöttek arra, hogy a szervezet alkalmas legyen az ilyen támadások kivitelezésére.

A Cyber Command szerint a támadás célja az, hogy kommunikációs zavarok keletkezzenek az IS-en belül.

Olvasd el ezeket is:

Kommenteld meg jól:

0 hozzászólás

Egy hozzászólás elküldése

Az e-mail címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük

Ez az oldal az Akismet szolgáltatást használja a spam csökkentésére. Ismerje meg a hozzászólás adatainak feldolgozását .