Ez az orosz vírus sokáig bírta: hét évig kémkedett a titokzatos program

Írta: NetMasters

2015.09.27.

Azt mondják, hogy a hét év az emberi kapcsolatokban fordulópont lehet; egy pillanat, amikor minden megváltozhat. Úgy látszik, erről a mágikus számról most már egy nemrég felfedezett, feltehetőleg oroszok által kifejlesztett kémprogramnak is megvan a maga élménye.

Az F Secure nevű, biztonsági szoftvereket gyártó cég kutatói ugyanis lefüleltek egy olyan vírust, ami a NATO mellett a Fehér Házat is megtámadhatta. Ha a sejtések igazak, akkor az orosz kormány állhat az akció mögött.

Hét éve kutakodik

Az antivirus szoftvereket fejlesztő, világelső F Secure hosszú és kemény munkát követően vette észre azt a kémprogramot, amely immáron hét éve aktív, és ami egy időben támadhatta a NATO-t, a Fehér Házat és a különböző csecsenföldi szervereket.

A kártevőt felfedező cég kutatói szerint az össztűz alá került rendszerek az orosz kormány politikai ellenfeleinek számítanak, ezért nagy a valószínűsége annak, hogy a támadás mögött az orosz kormány áll. Persze mindez egyelőre csak feltételezés, de ahogy mondani szokták, nagy tételben nem érdemes ennek ellenkezőjére fogadni.

Hogy a gyanú még erősebb legyen, a kutatók nemcsak orosz szövegtöredékeket találtak a vírusban, hanem felfedeztek egy olyan algoritmust is, amely moszkvai idő szerint aktiválódik.

Az interneten már megnyitották a frontokat

Aggasztó jelnek is mondhatjuk, hogy az elmúlt hónapok igencsak bővelkedtek orosz kémprogramok felfedezésében: az F Secure mostani bravúrja előtt épp az ESET jelentette be augusztusban, hogy észrevettek egy szintén orosznak vélt kártevőt.

Az ESET fogása amúgy legalább stílusos próbált lenni, és esküvői meghívóként szeretett volna átjutni a biztonsági szűrőkön. Szerencsére ez nem sikerült.

Az augusztusi hónapban került nyilvánosságra az a hír is, mi szerint a Pentagon levelezését megtámadta néhány orosz hacker. Úgy is mondhatjuk tehát, hogy Moszkvában nem vodkázással töltik a hétköznapokat a keményebb fiúk.

Olvasd el ezeket is:

Kommenteld meg jól:

0 hozzászólás

Egy hozzászólás elküldése

Az e-mail címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük

Ez az oldal az Akismet szolgáltatást használja a spam csökkentésére. Ismerje meg a hozzászólás adatainak feldolgozását .