.HU Partnernapon jártunk: ezt kell tudnod arról, mi változik idén a magyar domaintérben

Írta: NetMasters

2024.04.26.

Modernizálják a .hu regisztrációt, megszűnik az okiratozás, új kiberbiztonsági törvény jön, fokozza a kommunikációt az ISzT, vezettünk kamiont. Hosszú idő után partnernapot szervezett a Nyilvántartó, mi pedig kihoztuk neked az érdekes infókat.

Április 11-én partnernapot tartott az ISzT egyesület és leányvállalata, a .hu domain nevek központi nyilvántartója, az ISzT Nonprofit Kft. – vagyis azok a szervezetek, amelyeken keresztül mi, a NetMasters és más regisztrátorok a domain neveiteket regisztrálni tudjuk. Ők írják a .hu domaintér szabályzatát és végzik az adminisztrációját és üzemeltetését.

Az idei évben több igen fontos, pár esetben nagyon hosszú ideje aktuális változásra készülnek, és velük együtt mi is. Ezek egy része nektek is érdekes, mert érinti a domain nevek regisztrációját, mindennapi használatát, ezekről számolunk most be egy kicsit bővebben.

Egyszerűbb lesz domaint regisztrálni, egyszerűbb lesz kezelni

Miszori Attila, az ISZT elnöke az első előadásban a regisztrációval kapcsolatos néhány változásról beszélt.

Az eddigi rendszerben alapvetően kétféleképpen lehetett domaint regisztrálni:

  • Az egyszerűbb, gyorsabb módszer az úgynevezett megerősítő eljárás alapú domain igénylés, magyarul az az eset, amikor ha regisztrálsz, kapsz tőlünk egy e-mailt egy linkkel, ahol elfogadhatod a szükséges nyilatkozatokat online.
  • Létezik viszont egy olyan is, amit úgy hívnak, hogy okirat alapú domain igénylés, ami szintén lehet elektronikus alapú, viszont a domainek átruházása, névváltoztatás, regisztrátor váltás és hasonlók kizárólag okirat alapján történhetnek.

Utóbbihoz  stílszerűen idézzük a Nyilvántartó domainregisztrációs útmutatóját:

“a folyamatot kicsit bonyolultabbá teszi ugyan, de plusz biztonságérzetet adhat, ha különösen fontos domainről van szó, mert nem kell attól tartanunk, hogy ha feltörnék az elektronikus eszközeinket, esetleg a domainhez is hozzáférhetnek.”

Ami egészen valid, de a valóságban nem sok szükség van ilyen plusz körökre.

Ennek megfelelően a jövőben a faktoros azonosítás lesz kizárólag elérhető, magyarul ha domaint regisztrálsz, akkor kapsz hozzá bejelentkezési adatokat (felhasználónév/e-mail-cím, jelszó, a szokásos), és aki ezek felett rendelkezik, az rendelkezik a domain felett is.

Ez egy örömteli egyszerűsítés, és csak annyi plusz feladatot ró rád, hogy vigyázz legalább annyira ezekre a faktorokra, mint a Facebook jelszavadra.

(Akik korábban okiratos alapon regisztráltak, azok fokozatosan átkerülnek majd a faktoros alapú rendszerbe, ezzel nem lesz extra dolgod.)

Az új rendszerben elérhető lesz majd egy úgynevezett mydomain oldal is – itt a faktoraiddal be tudsz jelentkezni, és magad intézheted a domaine(i)d alapvető adminisztrációját, ha szeretnéd.

Illetve változás lesz az is, hogy ezután a világon bárhonnan regisztrálhatsz majd .hu domaint – ezt korábban csak EU/EFTA országokból tehetted meg Magyarországon érvényes cédjegy hiányában. Egy plusz kör ilyenkor azért marad a rendszerben, meg kell tudnod indokolni, hogy miért akarsz te mondjuk Vietnámból vagy Marokkóból éppen egy .hu domaint beregisztrálni.

Kiberbiztonsági törvény jön, mozgolódik a piac

Igen sok szó esett a NIS2-ről is, ami egy tavaly életbe lépett EU-s kiberbiztonsági irányelv, és neked igazából elég is ennyit tudnod róla.

Ami fontos, hogy ez alapján fogják minden EU-s országban a kiberbiztonsági szabályokat összehangolni, a magyar jogszabály viszont még nincs kész. Annyit tudunk, hogy nekünk, regisztrátoroknak lesz néhány plusz feladatunk, ami számotokra várhatóan biztonságosabbá teszi a mindennapokat úgy, hogy nem vesztek belőle észre semmit felhasználóként.

Ezeket a plusz feladatokat viszont valószínűleg nem minden regisztrátor vállalja majd be, leginkább azok közül, akik domainekkel csak mellékesen, kicsi volumenben foglalkoznak. Tehát egy kicsit átalakulhat a piac, néhány kisebb regisztrátor eltűnhet, mire a tanúsítványok megszerzésének kötelezettsége életbe lép – mi nem fogunk.

Több infót kap a lakosság

Szó esett az ISZT marketinges tevékenységéről is, Angelus Barbara marketingvezető osztott meg velünk sok részletet erről. Ami innen nektek jelentősebb infó:

  • Az ISZT elkezdett kutatásokat készíteni, hogy felmérjék, a lakosság, a cégek hogyan állnak a domainekhez és a .hu végződéshez, mennyit tudnak róla, hogyan használják és így tovább. Ez egy rakás érdekes adatot szül és szült. A kezdeményezést üdvözöljük, mi magunk is régen ösztönöztük már ezt.
  • Ezek alapján létrehoztak egy Tudástárat a domain.hu oldalon, ahol többek között a domain regisztráció lépéseit, a webtárhely-választás folyamatát, vagy épp a saját domaines e-mail-cím előnyeit taglalják.
  • Eközben fokozzák a lakosság felé irányuló kommunikációt is, elsősorban edukációs céllal, hogy minél többen minél többet tudjanak a fent említett témákról, meg persze adatvédelemről, kiberbiztonságról és így tovább. Szóval a jövőben várhatóan többször találkozhattok majd velük hirdetésekben, edukációs cikkekben, vagy épp olyan rendezvényeken, mint a Magyar Marketing Fesztivál, ahová már idén is kitelepültek.

Az előadások után pedig átvonultunk a vezetéstechnikai pályához, merthogy a napot a Drivingcamp bázisán töltöttük, az ISzT pedig hozott nekünk három modern kamiont, amivel ügyvezetőnk, Tamás is felszántotta pár alkalommal az aszfaltot néhány partnerünkkel együtt.

A kávé, süti finom volt, az idő napos, a kamionok gyorsak, az információk részletesek, szóval ezúton is köszönjük a szervezést az ISzT Nonprofit Kft.-nek.

Olvasd el ezeket is:

Kommenteld meg jól:

0 hozzászólás

Egy hozzászólás elküldése

Az e-mail címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük

Ez az oldal az Akismet szolgáltatást használja a spam csökkentésére. Ismerje meg a hozzászólás adatainak feldolgozását .