Mennyi idő alatt lehet megtanulni a WordPress rendszert?

Írta: NetMasters

2016.07.07.

Gyakran felteszik a kérdést, hogy mennyi idő megtanulni magát a WordPress rendszert. Ezt én több részre bontanám, mert különböző szinteken lehet megtanulni a használatát. Olyan ez mint a nyelvtanulás. Más ha csak pár mindennapos szót és kifejezést akarsz megtanulni és más tárgyalási szintig eljutni.

Elsőnek meg kell határoznod, hogy mi a célod a WordPress megtanulásával. Csak bejegyzéseket szeretnél létrehozni vagy magad akarsz felépíteni egy teljes weboldalt? Esetleg profi fejlesztővé szeretnél válni?

A másik fontos kérdés, hogy egyedül szeretnéd megtanulni ingyenesen vagy valamilyen fizetős oktatóanyagot használsz. Ingyenesen is szinte mindent megtalálhatsz, de nagy hátránya, hogy ezeknek nincs tematikájuk. Ha valamit nem tudsz rákeresel a problémádra, találsz 6 különböző megoldást, de nem tudod melyik a jó. A másik probléma ezzel, hogy vannak olyan beállítások, trükkök, ötletek, amiket nem is tudod hogy léteznek így nem keresel rájuk és elsiklasz felettük. Ezért lehet jó ötlet egy jó tematikával rendelkező, olyan tréning elvégzése, ami a te céljaidnak megfelel.

Nézzük a 3 különböző tudásszintet…

1. Kezdő felhasználói szint

Blogbejegyzéseket szeretnél létrehozni, képeket, szövegeket átalakítani a weboldaladon. Új csapattagot felvenni vagy a portfóliód kibővíteni. Egy profi már elkészítette a weboldalad, de szeretnéd, hogy Te is tudd kezelni a legfontosabb funkciókat, anélkül hogy fel kellene hívni a programozód.

Neked nem kell tudnod feltelepíteni a WordPress-t, bővítményeket hozzáadni kitalálni az oldalak felépítését. Semmiképp se kell megtanulnod kódolni.

Egyszerű feladatokat akarsz elvégezni, de azt nagy biztonsággal, anélkül hogy tönkretennéd a weboldalad.

Jó ha van pár ember a vállalkozásodban, aki ennyit meg tud csinálni.

Hogy juthatsz el kezdő szintre?

Egyszerű Google vagy Youtube keresések, ahol főleg angolul találhatsz megoldásokat a kérdéseidre. Megkérheted a fejlesztőd, hogy magyarázza el az alapokat vagy csináljon videókat, útmutatót a WordPress ilyen szintű használatához. Esetleg egy egyszerűbb WordPress tanfolyamot is elvégezhetsz, hogy nehogy kihagyj nagyon fontos beállításokat.

Mennyi idő megtanulni? Kb. 10 óra alatt el lehet jutni egy kezdő szintre.

2. Haladó felhasználói szint

Egyre több ember tud egyre több mindent megcsinálni a WordPress-el, anélkül hogy a kódhoz hozzá kelljen nyúlnia. Ez a WordPress egyik legnagyobb előnye. WordPress telepítés, minőségi prémium sablon, bővítmények, kattingatások. Nagyon leegyszerűsítve így készül el egy WordPress weboldal.

Itt már mélyebben bele kell menned a WordPress-be, de még itt se muszáj használnod programozást. Fel kell tudnod telepíteni a rendszert, megcsinálni az alapbeállításokat. Ki kell találnod a weboldalad felépítését, majd ezt a gyakorlatba be is kell ültetned. Ismerned kell a bővítményeket és a beállításukat. Tudnod kell hogy épül fel egy jó weboldal, milyen elemei vannak. Marketing szempontból is jól fel kell építened a különböző oldalaid. Technikailag is megfelelően fel kell építened a weboldalad.

Ha más is készíti el a weboldalad, jó lehet ilyen szintre jutni, mert így elkészítheted a saját landing page-eid, aloldalaid és ha van rálátásod a WordPress-re, sokat segíthetsz a fejlesztődnek, jobban el tudod magyarázni, hogy mit szeretnél.

Hogy juthatsz el haladó szintre?

Van ingyenes és fizetős megoldás.

Ingyenesen ugyanúgy megy, mint a kezdő szinten. Keresgéled a válaszokat. Itt a probléma az lehet, hogyha nem tudod hogy valamire szükséged van, azt nem fogod megcsinálni, így sok problémád adódhat később.

Mennyi idő megtanulni ingyenesen?

Ahhoz, hogy tényleg jól felépített oldalt készíts, kell neked 3-6 hónap (150-300 óra) WordPress használat. Azért ilyen sok, mert készítés közben fogsz rájönni a hibákra és ezután kell őket foltozgatnod.

Fizetős megoldásként elvégezhetsz egy erre szakosodott tréninget. Ha jó a tematika, akkor lépésről lépésre végigvezetnek a különböző folyamatokon. Szép lassan megtanulhatod 0-ról egy jó weboldal felépítését. Egy ilyen tanfolyamba való befektetés sok időt spórolhat és még jobb weboldalakat is készíthetsz. Ehhez a WPKurzus-t tudom ajánlani.

Mennyi idő megtanulni fizetősen egy tanfolyammal?

Masszívan le fogja rövidíteni a folyamatot egy tréning. Ez lehet élő vagy videós, de mindenképp ajánlom az elvégzését, mert nagyon jó befektetés. Így kb. 1 hónap (50 óra) rendszeres tanulás és gyakorlati használat alatt el tudsz jutni egy haladó szintre. Persze folyamatosan tanulni fogsz utána is.

3. Professzionális WordPress fejlesztő

Egy profi nem veti meg a kódolást, sőt szüksége is van rá, hogy mindent el tudjon készíteni. Nem csak a saját weboldalát, hanem ügyfelek bonyolultabb, egyedibb weboldalát is el fogja tudni készíteni.

Ehhez nagyon sok tapasztalat kell. A WordPress teljeskörű ismerete, HTML, PHP, CSS, MySQL tudás. Különböző speciális feladatok elvégzése, hogy mindenféle problémával szembekerüljön.

El tudja készíteni a saját sablonját, bővítményeit, amivel megkönnyebbítheti a dolgát. Ismernie kell alap szinten a SEO, online marketing különböző részeit, de még jobb ha haladóbb. Külső designert alkalmazhat, de jobb ha ő is ért kicsit a Photoshophoz és látja, hogy mi a vizuálisan és UX szempontból is szép weboldal.

Folyamatosan kell fejlődnie, mert a technológia is frissül, napról napra.

Egy jó fejlesztővé válni csak elkötelezetten lehet.

Hogy juthatsz el erre a szintre?

Itt már mindenképp szükséged lesz kurzusokat, tanfolyamokat elvégezni, mind WordPress, mind programozás témában.

Mennyi idő eljutni profi WordPress fejlesztő szintre?

Legalább 1-2 év (800-1500 óra) ez a szint és utána is folyamatos tanulás.

Mi a következő lépés?

Elsőnek is döntsd el, hogy te mit szeretnél, mi a célod. Ahhoz, hogy a marketinged fejleszd, nagyon jó kicsit érteni a WordPress-hez. Ha nem akarsz egyedül weboldalakat összerakni, akkor is érdemes legalább egy kezdő szinten érteni hozzá, de még jobb ha megtanulod, hogy az online marketinges megoldásokat milyen módszerrel lehet a honlapodon elvégezni.

Egy kisebb befektetés egy online videós tanfolyamba, amiben bármilyen ütemben haladhatsz mindenképp megéri.

Ha fejlesztő szeretnél lenni, akkor pedig mindenképp profi tréningen/tréningeken vegyél részt, mert szükséged lesz a profi oktatásra.

Olvasd el ezeket is:

Kommenteld meg jól:

0 hozzászólás

Egy hozzászólás elküldése

Az e-mail címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük

Ez az oldal az Akismet szolgáltatást használja a spam csökkentésére. Ismerje meg a hozzászólás adatainak feldolgozását .