Kiberpartizánok, kvantumapokalipszis, a Google megadja magát az MI-nek: CloudFest 3. nap

Írta: NetMasters

2023.03.23.

Mi az az egyszerű webfejlesztési feladat, ami 13 ezer százalékos megtérülést hoz neked? Mit csináltak a fehérorosz hekkerek Kijev ostroma alatt? Mostantól csak robot által írt szöveget találsz, ha bármire rákeresel a Google-ben? Jó, hogy kérded – a CloudFest harmadik napján ezt mind megválaszolták, mi pedig elhoztuk neked a tudást.

Akadálymentes nem egyenlő randa

Can Kirca, aki maga is látássérültként született, lelkesen beszélt arról, hogyan tehetők úgy akadálymentessé weboldalak, hogy az ne menjen szembe a dizájneri elképzelésekkel. Az üzenete tömören: nagyon egyszerűen, pláne, ha nem utólag gondolsz erre.

A hatalmas titkot, hogy miként lehet ezt elsősorban hasznosan csinálni, úgy, hogy a látássérültek igényeinek tényleg megfeleljen, Can egy kérésként fogalmazta meg: 

“Please, guys, ask us for our needs!”

Megemlítette a Tesco példáját, aminél jobb esettanulmány nem kell, hogy már holnap akadálymentesíts: a brit cég 35 ezer fontot költött a weboldala látássérült-baráttá tételére, ami egy nagy összegnek hangzik. Viszont a megtérülésük 37 000% volt, igen, ezer: évi 13 millió font pluszbevételt hozott nekik, hogy új szegmensnek tették lehetővé az egyszerű vásárlást.

“Az akadálymentesítés nem azt jelenti, hogy elfelejtjük a dizájnt”, jelentette ki Can, mert ez már olyan egyszerű lépésekkel megtehető, mint hogy megadsz a képeidhez alt szöveget, hogy az oldalon az olyan elemeket, mint a gombok vagy hivatkozások, egyértelműen definiálod a kódban.

Nem sok plusz munkát jelent ez, de sok plusz potenciális vásárlót, érdeklődőt. De persze a legjobb az, ha nem utólag állsz neki, hanem amikor egy új weboldalt indítasz, már eleve gondolsz azokra, akik nem úgy látják majd, ahogyan azt te elsőre elképzeled, mégis rezonálnának az üzeneteddel, ha hozzáférnének.

A Google fejet hajt az AI-generált szövegeknek?

Nos, igen és nem.

A WebPros szakija lebilincselően beszélt arról, amiről fél éve még senki nem is filozofált mélyebben: hogy hogyan alakítja át gyökeresen az MI (avagy AI) chatbotok megjelenése a keresőoptimalizálást. Mostantól minden szöveg, ami jól rangsorol, robotkreálmány lesz?

A Google állásfoglalása szerint attól még, hogy egy szöveget egy chatbot ír, az nem minősül spamnek. Viszont, és ez egy nagy viszont.

Ezzel a megállapítással együtt közzétették új, kifejezetten az MI-generált szövegekre vonatkozó irányelveiket is, és nem leptek meg senkit: lényegében annyit mondanak, hogy amíg a szövegek ténylegesen értékesek, relevánsak és minőségiek (ami eddig is érvényes volt a rangsorolásra), addig bátran toljuk a robotírásokat, legyen az sima cikkvagy skyscraper.

A Webprosnak például már van egy szolgáltatása, ami promptokat se használ: SEO szoftverként képes egyszerűen értelmezni a kulcsszavakat, keresőkifejezéseket, amiket megadsz neki, és az alapján írni optimalizált szöveget, amit aztán szabadon szerkeszthetsz, hogy a saját hangodon szóljon.

Ez például még csak a saját prémium ügyfeleiknek elérhető, de lassan meg fognak jelenni a közhasználatban is ezek az eszközök, ami érdekesen megkavarja majd az online marketinget. Magyarul viszont azért még mindig akadozva tudnak az ilyen botok, szóval nem holnap lesz teljes tudástárad az MI-től…

Kvantumapokalipszis még nem most

A nap egyik slágertémája az volt, hogyan fog bedőlni hamarosan minden, ami online és titkosításra alapszik. Szóval, minden.

Röviden a lényeg: jelenleg a 70-80-as években kidolgozott, prímszámokkal dolgozó titkosításokat használjuk, amik hagyományos számítógépeknél nagyon hatékonyak. A kvantumtechnológia viszont oda se néz nekik.

Mondjuk, hogy egy adott titkosítást nyers erővel ~16 millió év alatt törne fel egy mai szuperszámítógép. Ez nem egy használható időtáv. Egy kvantumszámítógépnek ez 10-15 percébe fog telni.

Hogy pontosan hogyan, abba most még nem megyünk bele, mert köze van a kvantumfizikához, ami meg teljes őrület eleve, úgyhogy nézzük egyelőre mindennek a hatásait.

Már ma is rengeteg hekker, kormányzati ügynökség és más szereplő dolgozik úgy, hogy titkosított adatokat ment le konkurenciától, más országoktól, szervezetektől – amit nem tudnak visszafejteni. A kvantumkriptográfia ugyanis még 10-15 évnyire van.

De ha most lementem mondjuk az amerikai nemzetbiztonság titkosított adatbázisát, az bizony 15 év múlva is hasznos lesz, hiába akkor fogok csak belelátni. Ez a “store now, decode later”, avagy STDL. És éppen emiatt az amerikai kongresszus már utasította az összes állami szervet arra, hogy most azonnal kezdjenek el átállni a kvantumgépeknek ellenálló titkosítási rendszerekre.

De ha most lementem mondjuk az amerikai nemzetbiztonság titkosított adatbázisát, az bizony 15 év múlva is hasznos lesz, hiába akkor fogok csak belelátni. Ez a “store now, decode later”, avagy STDL. És éppen emiatt az amerikai kongresszus már utasította az összes állami szervet arra, hogy most azonnal kezdjenek el átállni a kvantumgépeknek ellenálló titkosítási rendszerekre.

Szóval a kihívás adott: az “apokalipszis” valamikor 15-50 év között lesz, viszont az átállás maga is igénybe vesz 10-15 évet, szóval sokan egészen biztosan el fognak késni. Sőt, akinek a titkosított adatait már most türelmesen tárolják valahol, az már végleg elkésett.

A kiberbiztonságról amúgy is sok szó esett eddig, és a legtömörebb mondat ami összefoglalja, ez volt:

“By its nature, security is always a growing concern.”

Kiberpartizánok az ukrán fronton

A nap egyik fénypontja a fehérorosz kiberpartizánok szóvivőjének színpadra lépése volt. A laza, amatőrök, hekkerek, kiberbiztonsági szakemberek alkotta, kifelé természetesen teljesen anonim csoport aktívan dolgozik Fehéroroszországban és Ukrajnában azért, hogy segítsenek az autoriter rezsimek felett győzelmet aratni.

Juliana Semetovec említett néhány példát, hogyan teszik ezt:

  • A belorosz rendszerekből nyert információkat adnak át az ukrán különleges erőknek, akik ez alapján bevetéseket tervezhetnek, kémeket buktathatnak le,
  • Oroszországban akadályozzák a titkosszolgálatok működését, hogy kevésbé hatékonyan tudják fenntartani az információs kontrollt,
  • Fejlesztettek egy “hamis” Telegram appot, amiből a legtöbb fehérorosz és orosz a híreket nyeri, ahol kommunikálnak – ez az app, ha egy hamis kóddal oldják fel, elrejti a követett nem kormánybarát, inkrimináló tartalmakat, ami azért fontos, mert mindkét országban bármikor ellenőrizhetik a közember mobilját a biztonsági erők.

De ami talán a legfontosabb eddigi tettük, amiről tudunk: még 2021 októberében sikeresen feltörték a belarusz vasúthálózat rendszerét. Ezzel nem csináltak semmit hónapokig, mert a megfelelő pillanatra vártak. Ez pedig 2022 februárjában jött el.

Részben nekik köszönhető, hogy a Kijev ellen induló orosz erők ellátmányozása összeomlott, a tehervonat-hálózatot ugyanis sikeresen bénították a háttérben, és ennek nagy szerepe volt abban, hogy az offenzíva néhány hét után szétesett a főváros ellen.

Saját hadjáratunk itt Rustban pedig még folytatódik, még meg kell hódítanunk a CloudFest utolsó, sokkal online marketingesebb napját is, mielőtt hazaindulunk. Akkor viszont elkezdünk a részletes cikkeken is dolgozni nektek…

Olvasd el ezeket is:

Kommenteld meg jól:

0 hozzászólás

Egy hozzászólás elküldése

Az e-mail címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük

Ez az oldal az Akismet szolgáltatást használja a spam csökkentésére. Ismerje meg a hozzászólás adatainak feldolgozását .