Hogyan lehetünk biztonságban az interneten? – 1. rész

Írta: NetMasters

2015.10.02.

Az internet világában nem lehetünk elég elővigyázatosak, hiszen a folyamatosan fejlődő környezet rengeteg biztonsági kockázatot rejt. És bizony vannak olyanok, akik könyörtelenül ki szeretnék használni a különböző réseket, hogy aztán a megszerzett információt felhasználhassák saját céljaikra.

Többfrontos háborúról beszélünk. Sokan azt hiszik, hogy elég csak betartani az internetbankba történő belépés szabályait, és más baj nem érhet minket. Pedig emlékezzünk, volt már rá példa, hogy valakihez úgy törtek be, hogy az egyik közösségi oldalra kitett képei alapján világos volt, nem tartózkodik otthon egy hosszú nyaralás miatt.

Védd meg a személyazonosságodat! Védd meg az internetkapcsolatodat!

Fontos, hogy a mindennapos internethasználat során, még ha oly sok csábítás is ér minket, megvédjük a személyazonosságunkat, és hogy ne engedjünk be olyanokat otthonunkba (online módon), akiket nem akarunk.

A most következő összefoglalót nemcsak a magánemberek, hanem azok a cégek is megfogadhatják, akiknek nincs elég forrásuk külön informatikai szakembert megfizetni, aki figyelmeztetheti őket a különböző veszélyekre.

Válassz megfelelő jelszavat

Nincs “jelszó”, és nem “1234” a legjobb formája annak, hogy fiókunkat védjük. Nem árt persze, ha meg tudjuk jegyezni és nem kell a titkot felírni egy cetlire (az ugyanis rizikófaktor), de ne is a kedvenc kutyánk neve legyen, amit könnyű kideríteni.

Néhány perces magolással, kis átalakítással mindenki képes személyes jelszavat varázsolni magának (például: Anyuk3v3nc3_én).

Jó ötlet még ehhez hozzátenni, hogy a különböző fiókokat megvédhetjük egy kis specializálódással: a gmailhez mehet a “gmail_ Anyuk3v3nc3_én; a Facebookhoz meg a “facebook_ Anyuk3v3nc3_én”). Érdemes a jelszavat háromhavonta cserélni.

Légy körültekintő, ha programokat telepítesz

Alapvetés ez is, de néha túlságosan türelmetlenek vagyunk, ha el akarunk érni valamit, és ezt a szabályt szegjük meg a legkönnyebben.

Persze most mondhatnánk azt, hogy olvassunk el minden apróbetűs részt, de nem sokan emelnék fel a kezüket, ha megkérdeznénk: “Ki futotta már végig a Terms&Agreement részt? Akár csak egyszer, egyetlen programnál! Valaha…”

Ha pedig telepítünk, ne csak kattintsunk vakon (a Továbbra), hanem figyeljünk a különböző panelekre, mert sokszor a program olyan dolgokat is telepíteni akar, amit nem szívesen akarunk. Többek között ezért lesznek felesleges Toolbarok a böngészőnkben, miközben ezt megelőzhetjük azzal, hogy kiikszeljük telepítéskor a felesleges részeket.

Folytatása következik…

Olvasd el ezeket is:

Kommenteld meg jól:

0 hozzászólás

Egy hozzászólás elküldése

Az e-mail címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük

Ez az oldal az Akismet szolgáltatást használja a spam csökkentésére. Ismerje meg a hozzászólás adatainak feldolgozását .