Big data: Nehéz idők várnak a bankokra?

Írta: NetMasters

2015.10.07.

Ha hinni lehet a témában egyre csak sokasodó híreknek, akkor az európai bankok és biztosítók hamarosan komoly szabályozást kapnak a nyakukba a big data felhasználásával kapcsolatban.

Egyesek szerint ugyanis felmerülhet, hogy még a komoly cégek is visszaéltek a magánemberek adataival.

Hihetetlen, igaz? Szerintünk sajnos nem…

Három hatóság összeállt

Október első teljes hetének hétfőjén, az Európai Értékpapír-piaci Hatóság (ESMA), az Európai Biztosítás- és Foglalkoztatóinyugdíj-hatóság (EIOPA) és az Európai Bankhatóság (EBA) közös nyilatkozatot adott ki, amiben kihangsúlyozták, hogy szigorúbb szabályozást szeretnének elérni a pénzintézetek big data felhasználását illetően.

A három uniós hatóság a big datával kapcsolatos “lehetőségekre és kihívásokra” fog majd odafigyelni a közlemény szerint, és ha szükségessé válik a vizsgálatot követően egy szigorúbb szabályozás, akkor mindent megtesznek azért, hogy az megvalósuljon.

Az üggyel várhatóan 2016-ban foglalkoznak majd, de az előkészületek már most elkezdődtek, és az eredményhirdetésről ígéretük szerint senki nem marad majd le.

A bankok természetesen azt várják el, hogy az általuk összegyűjtött big datával hatékonyabban tudnak majd fellépni a különböző visszaélésekkel szemben, valamint hogy az adatmennyiség segítségével személyre szabott szolgáltatásokat alakíthatnak majd ki.

Mi az a big data?

A big data tulajdonképpen azt jelenti, amit a neve sugall (angolul), vagyis magyarra fordítva óriási adatmennyiségről beszélünk.

Ráadásul ide kell sorolni nemcsak a magánjellegű, hanem a cégek és az intelligens hálózatok által generált adatokat, vagyis olyan, a világ minden pontján napi szinten előállított mennyiségről van szó, amit még elképzelni is nehéz.

A big data viszont nemcsak teher (értsd tárolni kell), hanem lehetőség is, ugyanis ha megfelelően van strukturálva, akkor egy átfogó elemzés után hatalmas hasznot jelenthet azoknak, akik meg szeretnék ismerni a felhasználói csoportok szokásait.

Nem véletlen, hogy emiatt a big data kockázatokat is jelent, és erre bizonyos civil szervezetek már korábban felhívták a figyelmet.

Olvasd el ezeket is:

Kommenteld meg jól:

0 hozzászólás

Egy hozzászólás elküldése

Az e-mail címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük

Ez az oldal az Akismet szolgáltatást használja a spam csökkentésére. Ismerje meg a hozzászólás adatainak feldolgozását .