Hogyan segít a felhő a katasztrófák ellen?

Írta: NetMasters

2015.07.27.

A felhő használata lehetőségek egész sorát nyitja meg, ha azon gondolkodunk, hogy vállalatunknak katasztrófa-helyreállítási szolgáltatást választunk.

A közelmúltban a katasztrófa-helyreállítás egy költséges és bonyolult szolgáltatás volt, amelyet csak a legnagyobb vállalatok legkomolyabban védett rendszereinél alkalmaztak. Nem is véletlenül, hiszen megfelelő működéséhez költséges redundáns fizikai infrastruktúra kiépítésére volt szükség, a biztonság szavatolása, a rendszer üzemeltetése pedig újabb költségeket eredményezett. Így tehát a kis- és középvállalkozások gyakorlatilag ki voltak zárva a DR szolgáltatások igénybe vételéből egyszerűen azok bekerülése miatt.

Az elmúlt években azonban a virtuális adatközpontok és a felhőalapú szolgáltatások jelentősen átalakították a piacot, paradigmaváltás következett be a vállalati IT-ben. A privát, publikus és hibrid felhők ma már olyan lehetőségeket kínálnak, amelyek a kisebb vállalkozások számára is lehetővé teszik, hogy kötlséghatékonyan építsenek fel és használjanak ellenálló alkalmazásokat és szolgáltatásokat. Mi teszi ezt lehetővé?

  • Olcsóbb infrastruktúra. A szolgáltatások felhőalapú környezetbe költöztetése jelentősen csökkenti a fizikai infrastruktúra beszerzéséhez, fenntartásához, üzemeltetéséhez, javításához kapcsolódó költségeket. Bár az egyes cégek lehetőségei koránt sem korlátlanok, a különféle felhőszolgáltatások között már válogathatnak és így szolgáltatásaikat jóval nagyobb mértékben tehetik védetté.
  • Regionalizáció. A vállalatok könnyedén hozhatnak létre felhőalapú környezeteket földrajzilag egymástól messze található helyeken. A felhő egységként működhet, a terhelést, feladatokat és a kockázatot megosztva az egyes adatközpontok között, ami rugalmasabbá és ellenállóbbá is teszi a teljes rendszert.
  • Tárhelyvirtualizácó és felhőalapú redundáns tárolás. A katasztrófa-helyreállítás legfontosabb tényezője az adatok konzisztenciája. Akár a felhőben, akár azon kívül a fontos az, hogy adataink bármilyen váratlan helyzetben sértetlenül rendelkezésre álljanak – a felhőben azonban a replikáció sokkal könnyebb és sokkal gyorsabb, mint a hagyományos infrastruktúrák esetében.

Privát, publikus vagy hibrid?

felho_katasztrofa_1_res

A multi-region megoldásokon belül természetesen szintén választhatunk különféle megoldások közül.

  • A privát DR-infrastruktúra előnye, hogy az elsődleges és másodlagos adatközpontok, illetve a vezérlés mind egy belső hálózatban található, amelyen belül rendkívül gyorsan megy végbe az adatok másolása, a vállalati biztonsági policy pedig mindenhol érvényes marad változatlan formában. Ugyanakkor az infrastruktúra követelményei magasabbak.
  • A hibrid megoldásnál a szolgáltatások a belső privát hálózaton működnek, míg az adatreplikáció egy külső publikus felhőszolgáltatónál megy végbe. Így természetesen a hardverköltségek alacsonyabbak, a netkapcsolaton keresztüli adattovábbítás azonban nagyobb terhelést, így nagyobb sebessége, illetve szükségképpen nagyobb rizikót jelent.
  • A publikus felhő használatakor az elsődleges és másodlagos rendszer is a felhőszolgáltató rendszerében üzemel, míg a vezérlés a vállalatnál kap helyet. Ez a legolcsóbb és legkönnyebben skálázható megoldás, amely óriási rugalmasságot biztosít – ezért cserébe ugyanakkor a biztonsági intézkedések feletti kontroll nagy részét fel kell adnunk.

Láthatjuk, hogy a döntés lényegében még mindig azon múlik, hogy milyen anyagi lehetőségei vannak a vállalatoknak. A privát felhőrendszer a legbiztonságosabb megoldás, költségei ellenben magasak a publikus felhőhöz viszonyítva. Érthető, hogy a biztonság aggasztja leginkább a költséghatékony katasztrófa-helyreállítás iránt érdeklődő vállalatokat, ezért olyan szolgáltatót érdemes keresni, amely kellően rugalmas a kérdésben és hajlandó a vállalati policy alkalmazására legalább részben, a nagyobb kontroll biztosítására.

Olvasd el ezeket is:

Kommenteld meg jól:

0 hozzászólás

Egy hozzászólás elküldése

Az e-mail címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük

Ez az oldal az Akismet szolgáltatást használja a spam csökkentésére. Ismerje meg a hozzászólás adatainak feldolgozását .