Mire figyeljek ha eladnék vagy vennék egy domain nevet?

Írta: NetMasters

2017.10.17.

Szintén gyakori a domain nevek adásvétele egy regisztrátor mindennapjaiban.

Maga a folyamat viszonylag egyszerű. Ha megszületett a felek között az egyezség, akkor:

  • Az eladó félnek ki kell töltenie egy ún. lemondó nyilatkozatot. (Ennek mintáját betesszük a bejegyzés végére.) Fontos, hogy ebben szerepelnie kell annak, hogy ki mond le, miről, melyik domainről van szó, s pontosan kinek a javára. Illetve a szokásos dolgok: dátum, aláírások stb.
  • A vásárló félnek ki kell töltenie egy domain regisztrációs lapot, mintha új domaint igényelne. Erről fogja az eljáró ISZT a tulajdonosi és a kapcsolattartási adatokat felvezetni a rendszerbe.
  • Amennyiben jogi személy valamelyik oldal, akkor alárási címpéldányt is csatolni kell, illetve egy végzést. (Ezt mi az ügyfeleinknek díjmentesen beszerezzük!) Ezen kívül 2 tanúval hitelesíttetni kell a papírt.
  • Ha pedig magánszemélyről van szó, akkor csak 2 tanúval kell igazolni a tranzakciót.
  • Meg kell fizetni a tulajdonosváltás költségét, de ez jelképes 1-2000 Ft adminsztrációs díj szokott lenni a regisztrátoroknál.

 

 

Nem is a fenti eljárás a bonyolult vagy nehézkes, hanem figyelni kell a következőkre:

  • A szövegben (ahogy a mintában is látjátok) szerepelnie kell, hogy a döntés végleges és nem vonható vissza!
  • Szerepelnie kell benne annak is, hogy a domain használatát senki nem vitatta vagy vitatja.

Amennyiben a kérdéses dolgok stimmelnek, akkor az ISZT szinte biztosan el fogja fogadni a domain adásvételét, s átvezeti azt az új tulajdonos nevére.

 


 

 

De az ördög minden esetben a részletekben rejlik, ezért különösen ajánlott az alábbiak megfogadása és betartása:

  • Ne fizessetek, amíg a domain nincs a neveteken. Inkább tegyétek ügyvédi letétbe, ha ragaszkodik hozzá az eladó. Ennek költsége minimális, de ha gond van, így visszakapjátok.
  • Kössétek ki, hogy 8 napon belül a nevetekre kell kerüljön a domain a teljes összeg kifizetéséhez. Minden további késedelemre pedig számoljatok fel kötbért. Pl. hetente 25%-kal csökken az összeg.
  • Ne írjátok alá, hogy a pénzt megkaptátok, ha nem így történt! (Sajnos volt már ilyen ügy, hogy figyelmetlenségből aláírta az eladó a papírt, s mikor jelentkezett volna az átadás után a szóbeli megállapodásnak megfelelően az illetményért, akkor nem járt sikerrel. Ne fogadjátok el a sietnénk szöveget az eladótól, ha gyors aláírást kér. Ha nem hagyja elolvasni rendesen a papírt, köszönjétek meg és távozzatok!)
  • Ellenőrizzétek a védjegyeket és az ezzel foglalkozó adatbázisokat. Ez nagyon fontos!!! Az itthoni szabályok szerint ugyanis valaki megszerezhette jogszerűen a domaint, de ha később védjegyes név lett, akkor tőletek minden további nélkül elveheti a védjegy tulajdonosa, ugyanis az adásvétel időpontjában, ha bizonyítani tudja a jogvédelmet, akkor ezzel megáll, és el is fogják az igényét fogadni! Gyakorlatilag 100% biztonsággal elmondható, hogy ha a védjegy tulajdonosa eljárást kezdeményez, akkor neki fognak ítélni. (Ha ilyennel találkoztok, akkor keressetek minket, erre is van megoldás, de persze nem tesszük közszemlére. 😀 )
  • Ha kérdésetek vagy kérésetek van, akkor bátran kérjetek tanácsot! Tőlünk díjmentesen megkapjátok, keressetek minket elérhetőségeinken.

 

 


 

Domain név lemondó nyilatkozat



Alulírott…………………….………………………………………………………….. (adószám / személyigazolvány szám: …………………….., székhely/lakcím:………………………………………………………………………) nyilatkozom, hogy mint a(z) ……………………………. domain név (továbbiakban Domain) egyedüli tulajdonosa (továbbiakban Tulajdonos) véglegesen és visszavonhatatlanul lemondok a domain használati jogáról  ……….……………….…………………………. adószám / személyigazolvány szám: …………………………., székhely/lakcím: …………………………………………………………………………………………………..)  javára..

Mint Tulajdonos kijelentem, hogy a Domain használati jogát szabályosan és jogszerűen szereztem meg, ill. birtoklom. A Domain igénylését, bejegyzését, a Domain használatát senki nem vitatta, vitatja, a Domaint jogszerűen kezelem és használom. A Domainnel, illetve annak kezelésével kapcsolatban másnak semmilyen követelése nincs.



A tulajdonosi jogról történő lemondásom végleges, semmilyen körülmények között nem vonható vissza.




Kelt: ……………………………………2017. ……………………hó ………… nap




……………………………………….
Tulajdonos





Előttünk, mint tanúk előtt:

Név: …………………………………………
Lakcím:……………………………………..
Aláírás: …………………………………..
Személyig. szám: …………………………

Név: …………………………………………
Lakcím:……………………………………..
Aláírás: ……………………………………
Személyig. szám: ………………………….

 

Olvasd el ezeket is:

Kommenteld meg jól:

0 hozzászólás

Egy hozzászólás elküldése

Az e-mail címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük

Ez az oldal az Akismet szolgáltatást használja a spam csökkentésére. Ismerje meg a hozzászólás adatainak feldolgozását .