Mit várhatunk hosszú távon az MI-tól?

Írta: NetMasters

2017.12.10.

Folytatjuk a Mesterséges Intelligenciákról szóló írásainkat. Aktualitását az is adja, hogy nemrég több oldalon is találkozhattunk (pl. az Indexen) egy újabb mérföldkővel, mely szerint a Google Alpha Zero gépe 0-ról kezdve, önmagával játszva is órák alatt nagymesteri szintre jutott, sőt új nyerési stratégiákat is talált. Ahogy a szakértők fogalmaznak: A sakk is elesett, immár véglegesen.

De ugye nem ez az első terület. Kicsit régebben, a 90-es évek derekán lelassult a sakkprogramok fejlődése, s látszólag megrekedt az előre jutásban. Aztán 1997-ben jött a Deep Blue az IBM-től, mely megverte Gari Kaszparovot. Sebaj, gondolta ekkor az aggódó többség: A Go nevű játék biztosan kifog a gépeken.

Nos, tévedtek. Mára olyan szintre jutottak a Go programok is MI támogatással, hogy bármikor tönkreverik a legjobb emberi játékosokat is, dacára a több évszázados szakirodalomnak és tapasztalatnak.

 

 

Na, de akkor most mi fog történni? Életre kel a Skynet, kilövi az atomrakétákat, szóval irány a spájz, konzerveket vételezni, s nyomás a bunkerbe és fegyverbe?

Természetesen nem. Szerencsére itt még nem járunk. De szép lassan a gépek minden olyan területen átveszik a vezetést, melynek van szakértője. Persze egy mukkot sem fognak érteni belőle, de ettől függetlenül remek diagnoszták, pilóták, sofőrök, sőt fordítók is lesznek, s a sort hosszan lehetne folytatni annak ellenére, hogy néhány esetben még mosolyt csalnak soraink az olvasó ajkára. Ki lehet persze nevetni a Google Translate bénázásait, de hiba lenne nem észrevenni a hatalmas, egyre gyorsuló fejlődést.

Biztosan mindenki látott már önvezető autót (ha máshol nem is, a Youtube-on), s akarva-akaratlanul észre is vehette, hogy bizony az átlagos embertársainknál már most sokkal jobban vezetnek, s még jobban parkolnak. Még a jogi szabályozások le vannak maradva a technikához képest, de rohamtempóban készülnek mindenhol a megfelelő paragrafusok. Ezzel együtt az elvárások is sokkal magasabbak egy géppel szemben. Azt már ugyanis elfogadták az emberek, hogy elveszíthetik egy szerettüket egy ámokfutó autós, vagy egy részeg sofőr miatt, na de egy géppel mit lehet kezdeni? Ki viseli a felelősséget? A gyártást végző robot biztosan nem megy börtönbe, ahogyan a konszern vezérigazgatója és a programozók sem. Nagyon sok tisztázandó dolog van még hátra, de kétsége senkinek ne legyen: ez csak idő függvénye, s abból sem kell túl sok.

A fenti területek után jönnek majd szép sorban azok is, melyekre ma még nem is gondolnánk. Különböző scenariók vannak, de abban mindegyik egyetért, hogy alighanem az emberek min. 20-30%-a kell majd más munkát keressen az elkövetkező évtizedekben a gépek miatt. Persze nem marad senki munka nélkül, s majd létrejönnek olyan foglalkozások, szakmák, melyek ma még nem léteznek.

Ha hasonlítani akarnák, akkor példának a tudósok az ipari forradalom alatt történteket szokták felhozni, s valami hasonlóra kell majd számítani a jövőben is. Csak még gyorsabban fog bekövetkezni.

Szintén jó példa a chatbotok esete, melyekkel a nagyobb internetes oldalakon már lehet beszélgetni, s sokszor nincs is mindenki tisztában vele, hogy nem élő ember van a túlsó oldalon. Ráadásul ezen megoldások még javában szállítják a jóval a piaci átlag feletti eredményeket a használóiknak, ez pedig csak segíti az elterjedésüket.

 

 

A MI, vagy az ezzel megtámogatott megoldások már most érezhetően felforgatnak olyan területeket, melyekben régebben jól megfizetett szakértők csücsültek. Ilyen például a részvények, kötvények, opciók és a hozzájuk szorosan kapcsolódó traderek területe. A gépek itt is fáradhatatlanul, a nap 24 órájában, szünet nélkül figyelnek, s teszik a dolgukat. Sokkal olcsóbban, mint a drága brókerek. Ráadásul a hasznot sem költik könnyűvérű lányokra és fehér porra. 😀

Kküszöbön a bankok forradalma is, mely érzékenyen fogja érinteni a teljes pénzügyi szektort. Nem egy területen elkényelmesedtek a szereplők, s nem is értik ők sem az újabb generációt, de a fiatalok sem kívánnak a szokásos módokon fogyasztani, és nem követik az eddigi trendeket.

Gondoljunk csak bele: A világ legnagyobb taxis társaságának (Uber) nincs egyetlen autója sem, de az egyik legnagyobb szállásportál sem rendelkezik ingatlanokkal (Airbnb). A Bitcoin mögött nincs egyetlen grammnyi aranyfedezet sem, mégis nem győzik a grafikonokat átrajzolni hétről hétre miatta, s döntögeti az értéke a soron következő, addig elképzelhetetlennek tartott csúcsokat. Próbálják másolni kormányok és pénzintézetek is, több-kevesebb sikerrel.

Az egyre fejlettebb algoritmusoknak és az egyre gyorsabb gépeknek hála a rendelkezésre álló rengeteg adatból a cégek vagy kormányok egyre több mindent tudnak kibányászni, s az ezoterikusok kedvenc mondása, a “minden mindennel összefügg” is megérkezik, s hála a technikának és a háttérben dolgozó processzoroknak, ezek a tippek egyre pontosabbak lesznek.

Ma még a szuper számítógépek a nagy cégek kiváltságai, s hála ezen cégek sokszor csillagászati összegeket felvonultatni képes pénztárcájának, ez még sokáig így is marad. Mármint hogy a kicsikhez képest még sokáig képesek lesznek előrébb járni. De sosem lehet tudni, mikor jön egy szemfüles, okos startup, s dönt be újabb, addig szilárdnak hitt birodalmat.

A gyógyszerkutatások is rohamosan fejlődnek, s a személyre szabott terápiák is elérhetők ma már a gépeknek köszönhetően, s bár még eléggé borsos áron, de teljesen testre szabva, s ezzel nagy mértékben növelve a sikeres kezelések arányát, s az ahhoz szükséges időt.

 

 

Ezzel párhuzamosan az okos programok már emberi kísérletek nélkül eldönthetik a kutatások irányát, és az abban felhasznált/vizsgált anyagokat, molekulákat, a futtatott szimulációknak hála, ezzel a tudósoknak sok időt és pénzt megtakarítva.

Mindez természetes még fényévekre van az öntudatra ébredt gépek korától, melyben a jóslatok szerint majd a gépek háborúznak is az emberekkel. Az öntudatra ébredésre még a legvadabb tippek sem mernek konkrét időpontot mondani, még évtized pontossággal sem. De ez a Terminátor sorozatot ismerve ugye nem feltétlenül gond. 😀

 

Olvasd el ezeket is:

Kommenteld meg jól:

0 hozzászólás

Egy hozzászólás elküldése

Az e-mail címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük

Ez az oldal az Akismet szolgáltatást használja a spam csökkentésére. Ismerje meg a hozzászólás adatainak feldolgozását .