Mitől lesz értékes egy domain?

Írta: NetMasters

2015.01.24.

Míg egy egyszerű domain regisztrációja néhány ezer forintba kerül csak, a nemzetközi piacon vannak olyan címek is, amelyek milliárdokért cserélnek gazdát. Mi tehet egy egyszerű betűkombinációt ilyen elképesztően értékessé?

Ha valaki hajlandó százmilliós vagy akár milliárdos nagyságrendű pénzt fizetni egy domainért, biztosak lehetünk benne, hogy nagyon jó oka van erre. Példa lehet erre, amikor egy vállalat valamilyen brandhez tartozó címeket gyűjt be, bár ezt általában olcsóbban megoldják. Ha például egy termék nevét titokban akarják tartani, sokszor még csak távolról rá emlékeztető címeket sem regisztrálnak a bejelentés előtt, ahogyan az Xbox One esetén is történt. Ez persze együtt jár azzal a veszéllyel, hogy a bejelentést megelőzően már elkelhetnek az adott domainek, amelyekért a nagyvállalatok sokszor súlyos pénzeket kénytelenek fizetni.

Gyakoribb azonban, hogy olyan címekért fizetnek ilyen horribilis összegeket a befektetők, amelyek jól keresőoptimalizálhatóak. A legdrágább domain nevek listája igen árulkodó. Nézzük az első tíz helyezettet:

·         Insurance.com, 35.6 millió dollár

·         VacationRentals.com, 35 millió dollár

·         PrivateJet.com, 30.1 millió dollár

·         Sex.com, for 24 millió dollár

·         Internet.com, 18 millió dollár

·         Insure.com, 16 millió dollár

·         Hotels.com, 11 millió dollár

·         Fund.com, 9.99 millió font

·         Porn.com, 9.5 millió dollár

·         Fb.com, 8.5 millió dollár

Olyan címek ezek, amelyeket az ember – általában a gyakorlatlanabb nethasználó – keresés nélkül ír be a címsorba, ha az adott szolgáltatást keresi. Persze az adott keresőszóra is kiválóan optimalizálható egy ilyen domain alatt elhelyezett honlap, és a név könnyen megjegyezhető is. Melyik netszolgáltató ne áldaná jó szerencséjét, ha az internet.com a birtokában lenne?

Értékes lehet egy domain attól is, hogy nem csak könnyen megjegyezhető, hanem hogy komoly múlt áll mögötte. A Google a rangsorolásnál, egy oldal értékességének és megbízhatóságának meghatározásánál azt is figyelembe veszi, hogy milyen régen regisztrálták, milyen régen található tartalom az oldalon, mekkora volt a múltban a látogatottsága, és az rendszeres volt-e.

És hogy megéri-e egy ilyen befektetés? Ezt azoktól kell megkérdezni, akik képesek vagyonokat fizetni a domainekért, de ha képesek vagyunk megfelelő marketingstratégiát építeni a domain köré, és minőségi tartalommal tölteni azt fel, akkor valóban akár nagyobb befektetést is érhet egy-egy szerencsés cím.

Olvasd el ezeket is:

Kommenteld meg jól:

0 hozzászólás

Egy hozzászólás elküldése

Az e-mail címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük

Ez az oldal az Akismet szolgáltatást használja a spam csökkentésére. Ismerje meg a hozzászólás adatainak feldolgozását .