Zöld energia a szerverüzemeltetésben

Írta: NetMasters

2017.09.17.

A minap kollégám átadta nekem a telefont, ugyanis egy német tulajdonosi háttérrel rendelkező cég olyan szerver teremben kívánja elhelyezni az eszközeit, mely megújuló energiát használ, ugyanis nekik fontos ez a terület, illetve természetesen hajlandó megfizetni az ezzel járó esetlegesen felmerülő felárat, mármint a normál energiához képest.

Nem kicsit meglepődtünk, itthon ez nem szokványos kérdés. Tudomásunk szerint nincs is olyan üzemeltető, aki ilyen módon táplált hálózati hozzáférést kínálna a termében. Alighanem az itthoni kapacitások (többi országhoz mért) szűkösebb volta ennek a legnagyobb hátráltatója, illetve hogy ezen zöld energiák is inkább szigetszerűen termelődnek az országban.

Az Internet és a szerverek működéséhez ugye mint köztudott elég tetemes mennyiségű villamos energiára van szükség. A megújuló alapú villamos energia termelés az összes ilyen jellegű energia mindössze 7%-a körül van itthon, ezzel szemben az EU 28 tagállamának átlaga 27,5%. Szomszédaink esetében pedig Ausztria: 68% (!), Szlovákia 21%, Csehország pedig 13%-os értékkel vernek minket.

A jelenleg piacvezető IT nagyvállalatok is elég komolyan veszik a kérdést. Álljon itt néhány példa:

  • Az Apple a teljes áramfogyasztás 96%-át megújulókból fedezi
  • A Google a tervek szerint 2017-re a teljes áramfogyasztását, azaz 100%-ot megújulókból szeretne előállítani.

 

Ezen vállalatok bizonyára nem légből kapott indokok mentén fektetnek a megújulókba, hanem a gazdasági elemzőik, a piaci elvek, hozamok, jelentések alapján. A fentebb említett Google 2012-ben tett vállalást, hogy 100%-ban zölden fogja megtermelni a szükséges villamos energiát, mely tervet mindössze 5 év alatt úgy néz ki meg is valósították. Elképesztő! Különösen félelmetes abba belegondolva, hogy a cég üzemelteti a világ egyik legnagyobb szerverparkját a számtalan adatközpontjában, melyekben iszonyatos mennyiségű energiát használnak el.

 

A Google és Apple mellett sok más óriás tette voksát a megújulók mellé. Ilyenek például a Facebook, Amazon, eBay, Microsoft, SAP, SalesForce, a HP vagy akár az IKEA és a Coca Cola is. Ők döntően gazdasági előnyök miatt – sok esetben ma már a megújulók kínálják a legversenyképesebb energiatermelést -, kisebb részben környezetvédelmi szempontok miatt állnak át főleg nap-, szél- és vízenergiára.

Ezen cégek, melyek el szeretnék érni a 100%-ot a saját energia felhasználásunkban szövetséget is alakítottak és a célhoz dátumokat vállaltak.

Az előrejelzések és a modellek szerint 2030-ra a legolcsóbb energiaforrás a napenergia lesz a villamosenergia-termelésben. Egységnyi megtermelt energiára vonatkozóan pedig napjainkban már a szélenergia is olcsóbb mint az atom, vagy bármely fosszilis energiaforrás.

 

Lássunk néhány számot itthon a legjelentősebb megújulókról a áramtermelés tekintetében (2016 végi adatok):

  • Nap: 225 MW (Várhatóan ez fog a jövőben a leggyorsabban nőni)
  • Szél: 330 MW (2011 óta változatlan érték)
  • Víz: 57 MW
  • Geotermikus: Az ország első áramot termelő geotermikus erőműve Tura településen épül, várhatóan már idén termelni fog, s teljesíménye 2.6 MW

Összehasonlításul megemlítjük, hogy a Paksi atomerőmű blokkjainak együttes teljesítménye kb. 2000 MW.

A fentiek alapján sajnos jól látható, hogy arányaiban is alacsony itthon a megújuló energia használata, s ez nem kedvez a szervereknek sem a zöldek tekintetében. Mivel az villamosenergia-termelés főleg politikai és állami kérdés, ezért előre láthatólag a közeljövőben látványos változásokra nem kell számítani.

—-

Nem így a világban:

Egy tervezet szerint Észak-Norvégiában, pontosabban Ballangenben tervezik több lépcsőben megépíteni a világ legnagyobb adatközpontját, mely 100%-ban az ott megtalálható víz- és szélenergiával fog működni. A tervezet nem csak az 1000 MW-os energiaszükséglete miatt érdemel figyelmet, hanem amiatt is, mert a gépeket egykori bányajáratokban kívánják elhelyezni. A project már több millió dollár támogatást kapott magáncégektől, de tárgyalnak egy amerikai befektetési bankkal is.

Partnereink közül kiemelkedik a zöldenergia támogatásában az EURID, a .eu tartomány fenntartója.

A Google-höz hasonlóan ők is 2010-ben kezdték a vállalásokat.

Az EURid, a .eu top-level (legfelső szintű) domainek regisztrátora, az irodái által 2012-ben kibocsátott széndioxid ellensúlyozására hitelesített széndioxid kvótákat vásárolt, amelyet 75 szélturbina építésére fordítanak az indiai Gujarat tartományban. A turbinák összteljesítménye 59.4 MW  tiszta energia.

A 2012-ben elfogadott EMAS (környezetvédelmi és audit) tervben vállalást tettek a környezet kizöldítésére,  9 célt és 41 akciótervet fogadtak el a jó ügy érdekében. Az EURid ezzel az első európai regisztrátor aki csökkenti a CO2 kibocsátását, remélik hogy az iparágban követőkre találnak majd.

Az irodák kibocsátásának mérésére az EURid átvilágíttatta a teljes papír és energia fogyasztását a fűtéssel, légkondicionálással, szállítással, valamint az átlagos .eu domain nevek használatával és hasznos élettartamával kapcsolatban. Az audit eredményeképpen kiderült, hogy 2012-ben az EURid ökológiai lábnyoma egy .eu domain névre lebontva 11.13 kg CO2 kibocsátás volt.

Az EURid az audit után további vállalásokat tett az energia fogyasztásának csökkentésére és zöldebb szállítóeszközök  használatára. 2014 első negyedévében kiértékelik a tavalyi CO2 kibocsátást is, amelyet 2014. második negyedévére már kompenzálni is szeretnének.

Ezt elég komolyan is vették, s az ígért kiértékelés utáni évben rögtön fokozták is az addigi tempót:
Az EURid új beruházása a 2015-ös CO2 kibocsátás kompenzálására a Dak Rung Vízenergia Projekt, Vietnámban.

A projekt egy 8MW-os vízerőmű megépítése a Dak Rung folyón abból a célból, hogy megújuló energiát biztosítson mind a helyi lakosság, mind a vietnámi villamos hálózat részére, csökkentse a régióban az üvegházhatást okozó gázok kibocsátását és támogassa a helyi közösség fejlődését. A projekt helyi forrásból valósul meg a helyi munkaerő támogatásának érdekében és a VCS jóváhagyásával (Verified Carbon Standard).

Várhatóan évente 31,810 MWh megújuló energiát fog termelni az erőmű, ebből 31,492 MWh-t be kell adni a hálózatba, a maradékot pedig a helyi közösség részére biztosítják. Ezen túlmenően az erőmű a tervek szerint 17,257 tonna CO2-dal fogja csökkenteni évente a CO2 kibocsátást.

A projekt része még 3 km új út és 3 közösségi ház megépítése, valamint a helyi szegénység csökkentésére irányuló program támogatása.

Az EURid 2015-ös CO2 kibocsátásának ellenőrzését egy független szervezet, a RINA Services S.P.A. végezte.

Egy domain Co2 kibocsátása 0.055 kg volt!

Mivel a szerverek üzemeltetésében az energia marginális kérdés, sőt nem csak maguknak a gépeknek, hanem a hálózati eszközök és a hűtés miatt is, ezért a felhasznált energia áránál és annak minél versenyképesebb beszerzésénél kevés fontosabb prioritás van egy ilyen cég esetében. A piac és annak törvényei pedig előbb-utóbb ugyanerre fognak kényszeríteni minden szereplőt.

A zászlót jelenleg a tőkeerős nagyvállalatok birtokolják, s ők törnek előre vele, de a nagy halak vizén evezve a kicsik is kaphatnak esélyt a jövőben. Amint láttuk az írás elején, már kis hazánkban is van igény olyan szolgáltató(k)ra, akik ilyen módon, megújuló energiával tudják kiszolgálni ügyfeleiket.

Ti szeretnétek ha a vállalkozásotok online jelenlétét megújuló energiával biztosítanák?

Olvasd el ezeket is:

Kommenteld meg jól:

0 hozzászólás

Egy hozzászólás elküldése

Az e-mail címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük

Ez az oldal az Akismet szolgáltatást használja a spam csökkentésére. Ismerje meg a hozzászólás adatainak feldolgozását .