2015 legnagyobb tech-bukásai

Írta: NetMasters

2015.11.25.

2015 sem múlt el megalázó tech-bukások nélkül; olyan bakik nélkül, amikre sokáig fogunk emlékezni.

Mivel az Egyesült Államokban javában közeleg a hálaadás, a világ nagyobb részén pedig a karácsony, ezért bő egy hónappal az év vége előtt érdemes átnézni, hogy idén milyen tech-jellegű bukások borzolták a kedélyeinket.

Ez ugyanis rávilágít, hogy milyen sebezhetők vagyunk; bármennyire is el akarjuk hitetni ennek az ellenkezőjét.

A Samsung nem tud szoftvert csinálni?

Nagyon úgy tűnik, hogy nem, mivel a dél-koreai telefonóriás Milk Video és Milk Music alkalmazása nem tűnik túl acélosnak, de a tavalyi leszereplés mellett erre az évre is jutott baki.

Hogy micsoda? Gondoljunk a Tizenre, amivel a Samsung megpróbálta maga alá gyűrni az Androidot, de az új operációs rendszer nem váltotta meg a világot, és akkor most igyekeztünk udvariasan fogalmazni. Vajon a Samsung akkor jár a legjobban, ha marad a telefongyártás mellett?

Az Apple Music rossz hangot ütött meg

Igen, eljött az idő arra, hogy az Apple is elindítsa saját zenés szolgáltatását, de az ügyet nem segítette túlságosan Taylor Swift bojkottja.

Az ok az volt, hogy az Apple nem volt hajlandó fizetni az előadóknak a Music három hónapig tartó próbaidőszakáért. Elvégre ő is ingyen adja, meg különben is, a zenészek mind ingyenélő elkényeztetett milliomosok, akik egész nap arra várnak, hogy felkerüljenek az Apple Music-ra. Szóval be…

Szóval be e is ütött a krach, jött Taylor Swift, követték, láttak, győztek.

A bojkott vége az lett, hogy a cég engedett, és bár erkölcsileg nem vetett rá jó fényt az ügy, ma már 6,5 millió fizetős ügyfele van az Apple Music-nak.

Reddit-lázadás

Konkrétan a fél internet haragját kiváltotta a Reddit azzal, hogy bizonyos fórumokat betiltott az oldalán, mivel azok szerinte homofóbok és rasszisták voltak.

Meg még egy sor kifogást találtak, csakhogy a kritikusok szerint ez nem volt jó ötlet, és még a fórumokat kezelő moderátorok is sztrájkba léptek. A végeredmény: sok más fórum bezárása, tiltakozás és virtuális anyukaemlegetés után Ellen Pao ideiglenes cégvezető kihátrált a döntés mögül.

Szólásszabadság rulez!

Twitter: #meh

A 2015-ös év a Twitternél annak a találgatására ment el, hogy ki fogja pótolni a távozó vezetőt, Dich Costolót. A hónapokig tartó körömrágás és közröhej vége az lett, hogy visszahívták Jack Dorsey-t, a társalapítót és korábbi vezetőt. A Twitter vezetősége ekkoriban nem volt a határozottság szimbóluma.

Emellett egyre több kritika is érte a mikroblogot, hogy túl nehéz azt kezelni, és a reputációnak az se segített, hogy egy korábbi afroamerikai alkalmazott szerint a cég nem lelkesedett a spanyolajkú, színes bőrű és a női mérnökök felvételéért.

Na, az ezekkel kapcsolatos cáfolatokat próbálják meg belesűríteni 140 karakterbe.

Az Ashley Madison összeomlás

Rég láttunk akkora bukást, mint amit az Ashley Madison produkált a nyáron: a botrány ugyebár egy szimpla adatlopásként indult, majd eklatáns példája lett mindennek, ami az internet veszélyeit hangoztatja.

A hekkerek lazán besétáltak a virtuális főbejáraton, majd a kinyert adatokat nyilvánosságra hozták. A társkereső oldal (amelyik a megcsalást sem félt reklámozni) nem biztosított elegendő védelmet ügyfeleinek, akik ezt követően már otthon magyarázták a bizonyítványt.

“Drágám, én csak kíváncsi voltam, de soha, senkivel nem találkoztam. Maximum egyszer, ha beléptem…”

Ubereld ezt…

2014-et valószínűleg nem foglalták aranykeretes emlékkönyvbe az Ubernél, és bár remélték a legjobbat, végül az idei év sem lett valami rózsás.

Perek és kritikák özönlöttek a cég felé, amelyet megvádoltak azzal, hogy nem monitorozza eléggé a sofőröket, és különben is, az egész borzasztó szolgáltatás, amivel csak a taxis jónépet szívatják. A jogi hercehurca ráadásul pár egyéb kényes ügyre is ráhúzta a reflektort, ha pedig ez se lett volna elég, a taxisok is bekeményítettek.

Jogos lehet a kérdés: mi lesz itt jövőre?

+1: A Steve Jobs-film

Ami szerette volna megismételni A közösségi háló sikerét, de Michael Fassbenderrel a fedélzeten sem váltotta meg a nagyvilágot.

Az alkotást három hét után kitessékelték a mozitermekből, és csak kicsivel lépte át Ashton Kutcher Jobs című filmjének bevételét. Ez 17,5 millió dollárt jelent. Odaát aprópénz.

Ciki…

Olvasd el ezeket is:

Kommenteld meg jól:

0 hozzászólás

Egy hozzászólás elküldése

Az e-mail címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük

Ez az oldal az Akismet szolgáltatást használja a spam csökkentésére. Ismerje meg a hozzászólás adatainak feldolgozását .