Jelentős növekedés várható a régió felhőalapú adatforgalmában

Írta: NetMasters

2015.11.21.

Jócskán benne vagyunk már 2015-ben, és a Cisco végre közzétette az utóbbi években szokássá vált előrejelzését az internetes és felhőalapú adatforgalommal kapcsolatban.

A prognózis megdöbbentő dolgokat állít, hiszen a vállalatnál a felhőalapú adatforgalom elképesztő növekedésére számítanak.

Négyszeresére is nőhet az adatforgalom

A Cisco által az utóbbi években folyamatosan kiadott Global Cloud Index-nek az a célja, hogy a piaci szereplőknek összefoglalja, milyen változásokra számíthatnak többek között a felhőalapú adatforgalomnál. A megfelelő számításokon nyugvó, de azért még mindig csak jóslatnak tekinthető előrejelzéssel a Cisco kellő időt szeretne biztosítani az ilyen megoldások iránt érdeklődő vállalatoknak, hogy felkészüljenek a trendekből adódó kihívásokra.

Az idei prognózis szerint a közép-európai régióban elképesztő, ötszörös növekedés várható a felhőalapú adatforgalomban 2019 végéig, de globálisan is remélhetünk egy masszív négyszeres bővülést.

Utóbbi esetében ez azt jelenti, hogy 2,1 zettabájtról 8,6 zettabájtra nőhet a felhő, ami négyötödét tenné ki a teljes adatközponti forgalomnak (10,4 zettabájt).

Elképesztő számok

A 10,4 zettabájt amúgy körülbelül annyi, mintha cirka 7,5 milliárd ember (vagyis a 2019-re várható összlakosság) 26 hónapig folyamatosan hallgatna zenét online.

A felhőalapú adatforgalom ilyen mértékű növekedését több dolog is befolyásolja majd, a Cisco szerint nemcsak a mobileszközök felhőigénye számít, hanem a vállalatok nyitottsága a “felköltözésre”, a privát felhőben terjedő virtualizációk, a gép-gép közötti kapcsolatok, valamint az Internet of Everything.

Az Internet of Everything az emberek és eszközök-adatok-folyamatok összekapcsolását jelenti, és az ezzel generált adatforgalom elérheti 2019-re az 500 zettabájtot.

Ha bejönnek a Cisco előrejelzései, akkor 2019-re az otthoni internetezőknek már 55 százaléka használ majd felhőalapú megoldásokat. Ez tavaly amúgy 42 százalék volt.

A felhő Magyarországon

A felhőalapú megoldások már Magyarországon is egyre népszerűbbnek számítanak, ugyanakkor még van miben fejlődnünk a globális trendekhez képest.
Szerencsére a magyar vezetékes hálózati feltételek megfelelnek a fejlett felhőalkalmazások szintjének, viszont a feltöltési sebesség terén még van mit javítani, hogy például megközelítsük az egyik legjobb teljesítményt elérő Romániát.

A mobilhálózatok terén viszont a régió átlagát meghaladó értékkel bír Magyarország, hiszen a sebesség magasabb a többieknél mérthez képest.

A Cisco amúgy folyamatosan közzéteszi ilyen jellegű előrejelzéseit, amelyek a nagyvilág felhőalapú forgalmával kapcsolatos trendjeit is érintik.  2012-es prognózisuk szerint 2016-ra 4,3 zettabájtra, 2013-as jóslatuk szerint pedig 2017-re pedig várhatóan négyszeresére, vagyis az akkori 1,2 zettabájtról 5,3 zettabájtra nő majd a forgalom.

Tavaly az volt a véleményük, hogy 2018-ra már nem a személyi számítógépek adják az adatforgalom túlnyomó részét, és hogy abban az évben a globális hálózatoknak nagyobb lesz adatforgalma, mint a korábbi időszakban összesen.

Olvasd el ezeket is:

Kommenteld meg jól:

0 hozzászólás

Egy hozzászólás elküldése

Az e-mail címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük

Ez az oldal az Akismet szolgáltatást használja a spam csökkentésére. Ismerje meg a hozzászólás adatainak feldolgozását .