Az ingyenes portálrendszerek varázslatos világa – 1. rész

Írta: NetMasters

2015.12.02.

A Netmasters egyedülálló cikksorozatot indít el, és nagyra törő céljaink már az első írásból is jól láthatóak: szeretnénk összegyűjteni a legjobb ingyenes portálrendszereket, hogy bemutassuk a bennük rejlő lehetőségeket, valamint hogy elmondjuk azok előnyeit és hátrányait.

A legnépszerűbb, világszerte használt tartalomkezelő rendszerek mellett szót ejtünk majd néhány példás tulajdonsággal rendelkező kicsiről, valamint a magyar vonatkozású fejlesztésekről.

CMS nélkül a világ sem ugyanolyan

A weblapokat olyan tartalomkezelő rendszerek (vagyis CMS-ek) segítségével tudjuk szerkeszteni, amelyek alkalmasak arra, hogy koordinálják több személy munkáját, és amik lehetővé teszik az adott felület publikálását, szerkesztését és a tartalom módosítását, törlését vagy épp átszervezését.

Csúnyán mondva ez a mi Wordünk, amivel elkészítjük a beadandónkat; a mi Power Pointunk, amivel megcsináljuk a prezentációt. Az eszköz, amivel létrehozzuk a honlapot.

Bár többfajta tartalomkezelő rendszer létezik, minket most a webtartalom-kezelők világa érdekel. A halmazból is inkább azok, amelyek nyílt forráskóddal rendelkeznek, vagyis amiket a felhasználók ingyenesen használhatják.

Melyek a legjobb ingyenes portálrendszerek?

Ha most fel kéne sorolni három kimagaslóan teljesítő vagy méltán ismert ingyenes rendszert, akkor a legtöbben valószínűleg a WordPress-t, a Joomlát és a Drupalt említenénk.

Csakhogy ezek a széles körben ismert rendszerek nincsenek egyedül, és egy sor kiváló riválist is meg tudunk említeni (nekik sem kell megbújniuk ugyanis a sarokban): ott van a SilverStripe, a Crushy CMS, a Frog CMS, a MODx, a TYPOlight, a dotCMS, az Expression Engine, a Radiant CMS, a concrete5 vagy épp a TinyPortal, a mojoPortal, a Pligg, illetve a Symphony.

Magyarként pedig az e107.

Jól látható, hogy lesz miből dolgoznunk a folytatásban, hiszen nagy részük kapcsán bemutatjuk majd, miből is főzhetnek a felhasználók. Ajánlunk majd és javaslunk is, hiszen nekünk is megvan a magunk különvéleménye.

Miért jó egy ingyenes portálrendszert használni?

Ősi tudásbázis, hogy az ingyenes portálrendszert azért is szeretjük, mert nem kell érte fizetni. A WordPress-nél ezt persze azonnal megcáfolhatjuk (számos sablon vagy épp bővítmény fizetős, bár egyik sem méregdrága), és az emberek többsége sem feltétlenül azért választ valamit, mert a zsebben maradhat a bankkártya.

Egy jól használható rendszertől a honlapok tulajdonosai sem sajnálják a pénzt, hiszen a barátságos és könnyedén kezelhető adminisztrációs felület, a széles körű funkciók, valamint a megfelelő támogatás miatt megéri fizetni egy jobb sablonért vagy bővítményért.

Ettől függetlenül az alapok szinte minden esetben ingyenesek; a WordPress-nek mint rendszernek a használata teljesen díjmentes, és léteznek 0 forintos kiváló sablonok és bővítmények is.

A lényeg ugyanis az, hogy a felhasználók által ajánlott és szeretett CMS-ek ideális környezet biztosítanak számunkra egy honlap elkészítésekor, és használatuk egy sor előnnyel rendelkezik.

Épp ezért is lesz érdekes megnézni, hogy mit kínálnak az olyan rendszerek, mint a WordPress, a Joomla vagy Drupal; melyik érdemes választani és miért olyan népszerűek a felhasználók körében…

Cikksorozatunk következő részében a tíz legjobb ingyenes portálrendszert mutatjuk, valamint bővebben is szót ejtünk majd a magyar vonatkozásokról. Ha kíváncsi vagy arra, hogy milyen lehetőségeket rejt az ingyenes CMS-ek használata, hogy mekkora a piaci részesedésük és hogy kik a leghíresebb felhasználók, akkor tarts velünk a jövő héten is.

Olvasd el ezeket is:

Kommenteld meg jól:

0 hozzászólás

Egy hozzászólás elküldése

Az e-mail címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük

Ez az oldal az Akismet szolgáltatást használja a spam csökkentésére. Ismerje meg a hozzászólás adatainak feldolgozását .