A 10 legfurcsább tech-sztori 2015-ből – A második rész

Írta: NetMasters

2015.12.24.

Az ünnepek kellemes, békés időszakára úgy döntöttünk, hogy félretesszük egy hétre az ingyenes portálrendszerek varázslatos világát (az első cikk itt olvasható el, a folytatások itt és itt), hogy beszámoljunk a 2015-ös év 10 legfurcsább tech-sztorijairól.

Az első öt érdekességet a tarhelyszakerto.blog.hu oldalán találjátok, mi pedig a második öt megdöbbentő történést mutatjuk be.

Ahogy írtuk a Tárhelyszakértőnél: ez a mi ajándékunk az idei karácsonyra. Hogy várakozás nélkül olvashattok az idei év “finomságairól”.

Folytassuk hát, amit a másik blogfelületen elkezdtünk.

6. ‘Morpho’ hekkerek cyberpunk betörése

Micsodaaaaaa? Hihetetlen, de a következő történt: a Symantec sikeresen azonosított egy Morpho nevű hekkercsoportot, ami az online világban úgy csalta át széltében és hosszában a világot, mint valamit elit ékszertolvaj-banda.

A Morpho gyanúsítható azzal, hogy egy sor nagyobb vállalatba betörtek (Apple, Microsoft, Facebook, Twitter – nem nyeretlen kétévesek csapata egyik sem), hogy aztán az ellopott adatokat annak adja el, aki a legtöbbet kínálja.

Az áldozatok listája 49 céget tartalmaz (20 országban), és egy kutató szerint a Morpho-t “elvadult” titkosügynökök alapították.

7. Emoji lett az “Év szava”

Nehéz ehhez bármit is hozzátenni anélkül, hogy elvennénk annak naiv értelmetlenségéből: az Oxford Dictionaries novemberben egy emojit, a könnyezve nevető jelet nevezte meg 2015-ben az “év szavának”.

Ez a következőképpen néz ki: .

Hogy ez mennyire ‘szó’, azon már el is kezdhetjük a vitát.

8. Szamurájrobot küzdött egy igazi kardozóval

Na végre, valami igazán érdekes és látványos egyszerre!

Egy japán robotgyártó, a Yaskawa Electric Corporation csinált egy kisfilmet arról, ahogy az ötszörös világrekorder Isao Machii megküzd saját magával, vagyis inkább azzal a robottal, amelyiket az ő mozdulatainak segítségével (motion capture) készítettek fel.

A Motoman-MH24 nevű robotot persze nem ilyen célokra tervezték, az inkább a precíziós gyártásban és a műtétekben segít, de a cégnél teljesen jogosan gondolták, hogy egy ilyen reklám tökéletesen rámutat, milyen hibátlan kis eszközzel állunk is szemben.

Nem is érdemes szaporítani a szót, a videó ezen a linken érhető el.

9. Emberek lehetnek a jövőben akksik

Bármelyik sci-fibe elmenne, de most már ez sem fikció: az év elején a Szingapúri Egyetem kutatói bemutattak egy olyan kis eszközt, ami képes az emberi bőrre csatlakoztatva feltölteni magát.

A leginkább egy kis bélyeghez hasonlító kütyüt a karunkra vagy a torkunkhoz csatlakoztathatjuk, és a tesztek szerint az annyi energiát tud összegyűjteni egy nap alatt, hogy azzal 12 LED-lámpát is üzemeltethetünk.

10. Kvantumszámítógépes rendszer utazott az időben

Nemzetközi kutatók elképesztő hírrel lepték meg a nagyvilágot, amikor bejelentették nem is olyan rég, hogy egy számítógépes modellel képesek voltak adatot visszaküldeni a múltba.

Legalább négy szakirányú diploma szükséges ahhoz, hogy az ember megértse, pontosan mi is történt, de a lényegen ez nem változtat. A kvantumfizika segítségével néhányan megcsinálták a lehetetlent: egy “zárt időszerű körön” keresztül, ami féreglyukként funkcionált adatcsomagot küldtek át a tér-időn.

Nos, megvagyunk mind a 10 tech-érdekességgel. Reméljük, ti is olyan jól szórakoztatok, mint mi.

Olvasd el ezeket is:

Kommenteld meg jól:

0 hozzászólás

Egy hozzászólás elküldése

Az e-mail címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük

Ez az oldal az Akismet szolgáltatást használja a spam csökkentésére. Ismerje meg a hozzászólás adatainak feldolgozását .