AZ INGYENES PORTÁLRENDSZEREK VARÁZSLATOS VILÁGA – 3. RÉSZ

Írta: NetMasters

2015.12.17.

Két korábbi cikkünk, az ingyenes portálrendszerek világát általánosan bemutató első, valamint a három legnépszerűbb nyílt forráskódú CMS-rendszerről szóló második után a soron következő adag az általunk kiemelkedőnek tartott hét másik tartalomkezelőről fog szólni.

Ezek a következők: SilverStripe, Symphony, TYPOlight/Contao, concrete5, Crushy CMS, Frog CMS és MODx.

Szubjektív a lista, és pontosan tudjuk, hogy vannak még más kiválóságok is. Azt is tudjuk, hogy ha a tapasztalt olvasó tehetné, akkor Drupalt vagy épp WordPress-t használna, de a dolgok ugyebár nem így működnek.

A felhasználó dönt, az ízlés meghatároz. Avagy idézzünk egy kiváló kommentet a nagyok hátrányáról: “… szívesebben írnék CMS-t C-ben, mint modult Drupalhoz…”

Nem véletlenül említettük meg cikksorozatunk második részében, hogy a Drupal kezelése sem egy leányálom a tapasztalatlan kezeknek. Reméljük ugyanakkor, hogy a 10 ingyenes portálrendszer bemutatásával kedvet adunk nektek egy kis kalandozásra.

Nézzük!

SilverStripe

Rugalmas és viszonylag egyszerűen használható PHP-alapú tartalomkezelőről beszélünk, amely minden szükséges eszközt a fejlesztők kezébe ad. Egy demo segítségével könnyebben átláthatjuk, mi várna ránk használatával, és már az admin-felületet is előre megismerhetjük.

A SilverStripe legutolsó frissítése 2015. október 12-én jelent meg, ez volt a 3.2.0-ás verzió.

Symphony

Egy kiválóan konfigurálható, gyors és egyszerűen bővíthető XSLT-alapú tartalomkezelőről beszélünk, amit az Overture készített.

Leginkább a fejlesztőknek szól, de ha valaki esetleg nem tudna eleget az XSLT-ről, azoknak az Overture oktatóanyagot is a rendelkezésére bocsát. Hátránya, hogy mezei felhasználó nehezen fog boldogulni vele, ehhez kell egy komoly alaptudás.

TYPOlight/Contao

A korábban TYPOlight-ként ismert Contao 2006-ban kezdte el becserkészni a tartalomkezelőket, és néhányat azóta sem ereszt. A back-office-ban és a front-office-ban dolgozó munkatársak is kezelni tudnak.

PHP-alapú rendszerről beszélünk, amit Unix-es és Windows-os operációs rendszert használó gépekről is futtathatunk. 24 nyelven érhető el, és legutolsó frissítése 2015 nyarán történt meg (az volt a 4.0.0-as verzió).

Concrete5

A Concrete5 az egyszerűen kezelhető CMS-rendszerek közé tartozik. Mivel inkább a marketinges kollégáknak csinálták (és nem a programozóknak), ezért az sem véletlen, hogy az egyik legnagyobb előnye a szerkesztői módba való azonnali átkapcsolás lehetősége. Megfelelő jogosultsággal, természetesen.

A szép és átlátható kezelői felületen a beépített statisztikai modul miatt zökkenőmentesen begyűjthetjük a legfontosabb adatokat (emeljük ki megint: ez is a marketingesek álma, vagyis a gyors visszajelzés). Forradalmi rendszer, és gyorsan megtanulható a használata.

Crushy CMS

Korlátozás nélkül bármikor, bárkinek, bármelyik oldalra és bármilyen felhasználására – ingyenes. A Crushy CMS egy egyszerűségéről híres plug-and-play tartalomkezelő-rendszer, aminek előnye, hogy nincs szükségünk telepítésre annak kényelmes használatához.

A Crushy CMS alkalmazása biztonságos és takarékos (a fejlesztési idő és a karbantartási költség is kevesebb vele, mint általában), és a szoftver leginkább majd azoknak okoz örömet, akik nincsenek benne a programozás és a webszerkesztés varázslatos világában.

A rendszer népszerűsége folyamatosan nő, és napjainkban tízezernél is több weblap használja.

Frog CMS

A Frog CMS leegyszerűsíti a felhasználók előtt álló feladatokat, és mindezt egy rugalmas, elegáns interfészen keresztül tálalja. Az egészre a letisztultság és a szükségtelen alkalmazások elhagyása jellemző.

A 2007-ben még phpRadiant néven induló rendszer a Radiant CMS PHP-s változata.

MODx

A MODx egy kiváló asszisztens arra az esetre, ha megfelelő hatékonysággal szeretnénk kezelni az online tartalmakat. A PHP-alapú rendszer lehetővé teszi, hogy olyan weblapot tervezzünk és hozzunk létre, amilyet mindig is akartunk; nincsenek megkötések, csak szuperegyszerű templatek HTML/CSS/JS-ben.

Jellemző rá a letisztult navigációs sáv, a praktikus grafikus felület (ami a tapasztalatlan szemet sem riasztja el), valamint a beépített CSS-menükészítő.

Használatához regisztrálásra szükség, de azt mondják róla, hogy belépve a webszerkesztők nirvánájába jutunk.

Mit is mondhatnánk egy ekkora információhalmaz után?

Azt, hogy folytatás következik!

Olvasd el ezeket is:

Kommenteld meg jól:

0 hozzászólás

Egy hozzászólás elküldése

Az e-mail címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük

Ez az oldal az Akismet szolgáltatást használja a spam csökkentésére. Ismerje meg a hozzászólás adatainak feldolgozását .