Régi mobilból szupertitkos telefont?

Írta: NetMasters

2015.11.03.

Az okostelefon nemcsak a barátunk, hanem az ellenségünk is lehet. Akinek volt már szerencséje legalább egy modern kémfilmhez, az pontosan tudja, hogy bizonyos elemek gyakran ott és úgy hallgatnak le, ahol és ahogy akarnak. A mobil olyan, akár egy zsebünkbe kúszó kis kémfióka.

De mi van akkor, ha ez a biztonsági kockázat kijátszható?

Ráadásul nem is valami bonyolult, a hétköznapi emberek számára elérhetetlen módszerrel, hanem a régi mobiltelefonok használatával.

Mindenki figyel

Bűnmegelőzés vagy maga a bűnözés, szinte teljesen mindegy. Valaki folyton ott ácsingózik a sarkon, hogy bekukkantson oda, ahova nem volna szabad, és megtudja azt, amiről nem szeretnénk, ha kiderülne.

Nem kell terroristának lennünk ahhoz, hogy féltsük a privát szféránkat; márpedig bűnüldöző szervek, kiberbűnözők és ipari kémek ólálkodnak mindenhol, időt és energiát nem spórolva, hogy kilessék titkainkat.

A biztonságos telefonálás és üzenetváltás egyfajta mítosz lett azok körében, akik elfogadták az okostelefonokat és az azokban rejlő kockázatokat.

Hogyan használhatom a régi mobilomat szupertitkos csevegéshez?

Pedig egy viszonylag egyszerű trükkel top-secret, Wi-Fi-alapú kis készüléket fabrikálhatunk magunknak, és erre a Lifehacker egyik cikke hívta fel a figyelmünket.

Az alapötlet a következő: a régebben gyártott kártyafüggetlen okostelefonok, amiket persze ma már inkább butának hívnánk, képesek használni a vezeték nélküli hálózatokat.

Leginkább másokét, miközben mi maradhatunk a kényelmes anonimitás mögött. SMS-ezhetünk és hívhatunk így másokat, sőt, VPN-t is használhatunk a tökéletes biztonság érdekében.

Jogtisztelő magatartás

Fontos leszögezni azonban, hogy a Lifehacker cikke a jogkövető állampolgároknak szólt, akik legfeljebb megunták az állandó paranoiát.

Más kérdés, hogy a bűnözők lesznek-e olyan erkölcsösek, hogy betartják ezt a kérést, és nem használják az ott tanultakat.

Viszont jó tudni, hogy azok, akik jó szándékból szeretnének bizonyos titkokat megőrizni (legyen szó cégekről vagy magánemberekről), azok ilyen egyszerűen megtehetik ezt. Érdemes megnézni a Lifehacker által kínált pontos leírást, hátha van otthon a fiókban egy régi mobil, amit mi is megpróbálhatunk átalakítani.

Olvasd el ezeket is:

Kommenteld meg jól:

0 hozzászólás

Egy hozzászólás elküldése

Az e-mail címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük

Ez az oldal az Akismet szolgáltatást használja a spam csökkentésére. Ismerje meg a hozzászólás adatainak feldolgozását .